Betonun Tarihsel Gelişimi .




 İnsanoğlu hergün çoğalarak artan bir yapıya sahip iken bu durum bazı hakları ve ihtiyaçları beraberinde getirmiştir . Çeşitli alanlarda faaliyetler yürütme çabası içerisinde olan insanoğlu bazı önemli haklara sahiptir . Bunlar yaşama , giyinme , yemek ve barınma hakkı gibi . Peki hiç düşündünüz mü ? insan oğlunun barınma ihtiyaci sonucunda barınma malzemelerinin nasıl veya ne sebeple geliştiğini ? hep beraber bu soruya bir açıklık getirelim .


TARİHSEL SÜRE İÇERİSİNDE BARINMA İHTİYACI :

İlk çağlarda yaşayan insanlar barınmak için mağara , nehir kenarları , çeşitli kayalık bölgeleri tercih ederlerdi . Bu durum barınma anlamında ne güven sağlayabiliyordu nede coğrafik etkileri azaltabiliyordu .  Tarihsel önceki süreçlerde insanoğlunun barınma ihtiyacının temellerinii atarak günümüzde olağanüstü bir hale gelmiştir . Maden çağıyla beraber artık farklı olgulara sahip olan insanlar barınma ihtiyaçları için mağaraları yaygın olarak kullanmaya başlamışlardır.

 

Eski roma imparatorlukları eski çağda yazının keşfinden sonra ki süre içerisinde yerleşik hayata geçme çabalarının yani ( kentleşmenin ) temellerinin atıldığı zamanlarda barınma ihtiyacının nasıl karlışanacağı konusunda oldukça düşünmüşlerdir . Bu durum bizanslı bilim adamlarını bir arayış içerisine koymuş ve ortaya o dönemin en teknolojik buluş ve yapı malzemesi olan harç ı keşfetmişlerdi .


Harç ın çok eski zamanlardan beri kullanıldığı doğru ama o kullanılan harç kil , toprak ve suyun karışımıyla oluşan çamur bazlı harçtı . 

Oysa roma imparatorluğu coğrafi konumu itibarıyle ve bir dönem su sıkıntısı çekmesi sebebiyle hem kurulacak şehirlerindeki su sıkıntısını çözecek hemde kentleşme için gereken yapı malzemesinin keşfini yapmak istediler . Ve nitekim öylede olmuştur . Romalıların bulundukları bölgede volkanik faaliyetler oldukça fazlaydı . Bu sebeptendirki bu keşif kısa sürdü . Romalılar yanar dağlardan savrulan volkanik kül ve tüf ü sönmüş kirece katarak çimentoya benzeyen ve oldukça kuvvetli bir harç geliştirdiler .Daha sonra bu harcı çok önemli eserlerinde kullandılar . ve bu sayede bir yapı malzemesinin temelini attılar .

İlerleyen yıllarda ünlü müslüman mimar , Mimar Sinan romalıların bu unutulmuş maddesini araştırıp geliştirme çabası içerisine girmiştir . Ve nitekim 1575 yılında yaptığı ustalık eserim dediği Selimiye Cami sinin yapımında bu harcı kullanmıştır . Cami haya günümüze kadar yıkılmadan ayakta kalmayı başarmıştır . 


1793 yılında İngilterede yaşayan bir inşaat mühendisi ( JOHN SMEATON )  kil bazlı kireç taşlarını fırında ısıtarak çeşitli bazlarda kireç türleri elde etmiştir . Elde ettiği bu kireci daha sonra su ile karıştırıp çalışmalarını not etmiştir . çalışmalarının sonucunda ilk modern çimentonun keşifini yapan John daha sonralarda artık barınma ihtiyacının karşılanmasını sağlayacak bir malzeme üretmişti . 


21. Yüzyıla gelindiği zaman C16 , C18 ,C20, C25, C30 , C35, C40 , C45 , C50 ... vs. gibi pek çok sınıfa ve tipe ayrılan betonun tarihsel gelişimi içerisindeki keşifi bu şekilde gerçekleşmiştir .


0 yorum: