Hava Olayları Oluşumu

 Hava Olayı : atmosferde meydana gelen kısa süreli değişimler hava olayı diye nitelendiriliyor. Peki hiç düşündünüz mü hava olayları nasıl meydana geliyor veya hangi sebeplerden meydana gelebiliyor . 

Atmosferde gerçekleşen hava olaylarını şu şekilde sıralayabiliriz ; 

1.) Sis : Sıcak ve nemli bir hava kütlesi aniden soğuk bir hava kütlesiyle karşılaşınca ortaya çıkan durum sis olarak nitelendirilir . Genelde sonbaharda görülen bu olay oluşum yerine göre yerde gerçekleşir .

2.) Yağmur : bulut içerisinde biriken su buharı miktarı yükeselmesi sonucu soğumaya uğrar . Oluşan bu durum neticesinde buhar soğuyarak sıvı hale bürünmektedir . Bu olay sonucunda bulut sıvıyı daha fazla taşıyamayarak damlacıklar şeklinde yeryüzüne bırakır . ve sonuçta ortaya yağmur adı verilen hava olayı oluşmaktadır.

3.) Kar : Tıpkı yağmur gibi oluşan bu olay bulutların daha fazla yükselerek içerisinde bulunan su buharının donması sonucu ortayaçıkan kristal yapıdaki parçacıkların yer yüzüne ulaşması olayına kar adı verilen hava olayı çıkmaktadır . 

4.) Dolu : Gök yüzüne yükselen sıcak hava dalgası aniden soğuk nemli bir hava dalgasıyla karşılaşınca havanın aniden soğuması sonucunda ortaya çıkmaktadır . Yükselen sıcak su buharı ile soğuk hava dalgasının karşılaşması sonucunda iri iri kristal yapılı parçacıkların oluşması ve daha sonra yer yüzüne düşmesi sonucunda oluşan olaya dolu adı verilir .

5.) Kırağı : Havada bulunan su buharının soğuk yeryüzü zeminiyle teması sonucunda ortaya çıkan hafif kar örtüsüne benzeyen olaya kırağı denir . Genellikle sonbahar mevsiminde görülür. 

6.) Çiy : Oluşum bakımından kırağıya benzeyen bu olayın tek farkı kar veya buzulumsu bir tabaka yerine su damlacığı oluşturmasıdır . Genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülmektedir .



0 yorum: