Plastiğin Keşfi




 Hayatımızda bu kadar önemli bir yere sahip olan bir maddenin nasıl olurda hakkında hiç bir şey bilemiyoruz veya nasıl olduda hayatımızda bu kadar çok yer kapladı.  Hangi maddemi ? Tabikide bahsettiğim madde plastik . Plâstik 21 . Yüzyılın vazgeçilmez buluşlarından biridir . Bu buluş öyleki hemen hemen her alanda kullanılmaktadır.

 Kimi kaynaklarda 16. Yüzyılda ilk olarak Amerikan kızıl deliller tarafından kullanıldığını yazan plastik , aslında doğal ve sentetik yani yapay olarak 2 kısıma ayrılmaktadır. Kızıl delililerin ilk başlarda kullanmaya başladığı kauçuk yapay değil doğal bir plastik çeşididir . Günümüz e dönecek olursak artık plastik yaşamımızda çok önemli bir yere sahiptir . Öyleki inşaat tan sağlık a kadar envai çeşit alanda kullanılan sentetik plastik bugün hayatımıza yön verecek en önemli buluşlardan biridir . Hadi gelin hep beraber plastiğin nasıl ve kimin tarafından keşfedildiğine bakalım ;


Ilk olarak polimeri keşfiyle başlayan bu süreç zamanla değişerek bu gün günümüze ulaşan polimer ailesinin temelini ilk atan isim Amerikalı bilim insanı John Haytt tır . Bu bilim insanı enteresan gelecektir ki bilardo toplarını daha yumuşak ve tehlikeli olmayan bir maddeden yapmayı hedeflerken polimeri keşfetmiştir. Bu keşifi şöyle gerçekleştirdi ;

- Nitrik asite batırılmış pamuğu ( pamuk barutu da denir ) yani nitroselülozu ve kefır ile reaksiyon oluşturdu ve sonuçta selüloit adı verilen madde açığa çıktı . Bu madde plastik polimeri olarak adlandırıldı . Ve sonuçta bir dev buluşun icadının temellerini atmış oldu .



SENTETIK PLASTIĞIN KEŞFI :

Ilk olarak Alman bilim insanı ve kimyacı Adolf von Barter tarafından fenol ve Formaldehit karıştırarak bir tepkime elde etmiştir. Tepkime sonrasında oluşan bu sert maddenin kullanılamayacağı kanıtına vararak çalışmalarını durdurmuştur.  

20. Yüzyıla gelindiği zaman velox fotoğraf kağıdının mucidi olan isveçli bilim insanı Leo Baekeland tarafından incelenen bu sert madde bu maddenin elektrik kablolarının üst kısmına yalıtım maddesi olarak kullanılabileceği kanıtına varılmıştır. Çalışmalara başlayan Leo Baekeland çalışmaları sırasında Adolf von Barter in keşfettiği maddeye Novalak adını vermiştir. Bu Novalak adını verdiği maddeyi ilk etapta piyasa ya sürmeye çalışmış fakat başarılı olamamıştır. Leo daha sonra bu madde üzerinde deneylerini ve çalışmalarını artırarak maddeye ışıl işlem ve kalıplama yöntemlerini uygulayarak maddenin şekil değiştirdiği sonucunu görmüştür. Bunun sonucunda ortaya çıkan madde Bakalit adını almıştır. Bakalit insanoğlu tarihinde keşif edilen ilk sentetik plastiktir. Bakalitin keşfi insanlığın yaygın olarak kullanmaya başlayacağı bir icadın doğuşu demekti . 

0 yorum: