Osman Bey

Osman gazi , 1.  Osman veya  Osman bey olarak anılan  Osmanlı devleti kurucusu Osman   bey' in hayatı, katıldığı savaşlar , fethettiği toprakları , eş ve çocukları  kimlerdir sorusuna cevap olacak şekilde bu yazımızı ele alacağız. Osman gazi , Osman bey ve 1. Osman isimleriyle anılan Osman bey 600 yıllık hüküm sürecek olan devleti kuran kişidir. 

1280'de evlendiği ilk eşi olan Maldun hatun yada Mala hatun, Kemeriya hatun olarak da anılan Malhun hatundur. Rabi-a bala hatun ise Osman Gazi 'nin evlendiği ikinci eşidir. Şeyh Edebali'nin kızı . Osmanlı devletinin ilk vezirinin de annesidir. Osman gazinin 6 erkek 1 kız olmak üzere 7 çocuğu vardır. 
Erkek çocukları : Orhan bey (1218-1362) - Çoban bey (1283-1337) Pazarlı bey (1285-1311) - Alâeddin paşa (1280-1331) - Hamid bey (1288-1329) - Melik bey (1290-1366)
 
 * Osman Gazi ' nin kız çocuğu : Fatma hatun 
  * Osman Gazi nin kardeşleri : Gündüz bey ve Saru Batu savcı bey'dir 

1258 yılında Ertuğrul gazi ve halime hatunun oğulları olarak Söğüt te dünyaya geldi .1258 - 1 ağustos 1326 tarihleri Arasında yaşamıştır .  Kayı boyunu 23 yaşında yöneltmeye başlayan Osman bey 2 evlilik yapmış ve 7 çocuğu vardır. Tam adı gündüz alp oğlu Ertuğrul oğlu Osman'dır .Osman gazi  birçok da yeni buluşlarıyla 600 yıllık hüküm sürecek devletin adımlarını genç yaşta atmaya başlamıştır.


Osman Bey Zamanı Fetihler ve Savaşlar :


Ertuğrul gazinin ölümüyle birlikte Anadolu Selçuklu Devleti uçbeyi olan Osman bey beyliğin başına geçmiştir. Babasının ölümünden sonra ilk Osmanlı savaşını yapmıştır. 1284 senesinde bursa da ermeni-beli savaşına girerek kuluca hisarı fetih etmiştir 

1291 yılına kadar daha da güçlenen Osman gazi İnegöl tekfuru ile savaşarak koca hisarı fetih etmiştir. Aynı zamanda Bizansta ki karışıkları fırsat bilerek fetihler düzenlemeye başlamıştır.
Karaca Hisarı fetih eden Osman gazi ardından Bilecik , Tar hisar , Yenişehir ve İnegöl'de fetih ederek beyliğin başkentini Bilecik'e taşımıştır. 

Befeus muharebesi olarak da bilenen koyun Hisar savaşı  18 temmuz ve 27 temmuz 1302 tarihleri arsında yapılarak dokuz gün süren savaştır. Osmanlı beyliği ile Bizans arsında yapılmıştır ve Bizans ile Osmanlının yaptığı ilk savaş olarak da tarihe geçmiştir. Aynı zamanda Koyun Hisar savaşı Osmanlı imparatorluğunun kuruluşu olarak da bazı tarihçiler tarafında söylenmiştir.  


Nikea kuşatması , Bizans imparatorluğu himayesi altındaki nikea yani günümüzdeki İznik 'in 1328 ile 1331 yılları arsında 3 yıl suren bir kuşatmadır. Aynı zamanda İznik kuşatması olarak da bilinir . İznik kuşatmasında Marmaracık kalesi fetih edilmiştir. 1306 da yapılan şuan ki Çubuk, Ankara bölgesi civarında olan din boz savaşı sonunda ise Kestel , kete ve kalelerinin fetih edilmesinin sonucunda Osmanlı Devleti ilk defa askeri bir antlaşma yapmıştır. 

Osman Bey Söğüt'e yerleştikten sonra Karaca Hisar da tekfuru iktidarını kaybedeceğini düşünerek Osman Bey'e karşı düşmanca davranmıştır.  Sonuç olarak ise Osman Bey tekfuru yendi ve 1288 yılında Karaca Hisar kalesini fethetti. Kalenin yakınında bulunan Karaca şehir 'e Türkleri yerleştirmiştir.
1315 yılında Osman gazi Bursa yi kuşatacak ancak  fetih gerçekleşmeyecektir . 1317 yılında ise Osman Gazi'nin fetih hareketleri sonucunda Karatekin , ebe suyu  tuzpazarı, kap uçuk ve keresteci kalelerini fethetmiş ve Akçakoca , Kocaeli bölgelerini de ele geçirmiştir.

Osman Bey Dönemi Yenilikler :

- Osmanlı devletinin bağımsızlığını sağlayıp Osmanlı Devleti kurmuştur.
- Yeni yasa ve düzenlemeler getirmiştir.
- İlk kez vezirlik teşkilatı kurmuştur.
- İlk kadı ve subaşı atamaları yapmıştır.
- Sancaklara kadı göndermiştir.
- Divan örgütü kurulmuştur.
- Vakıf sistemi ve adi teşkilatı kurulmuştur.
- İlk Osmanlı parası olup gümüşten yapılan  ''akçe '' ' yi basmıştır 
- Askerlik alanında yaya ve müsellem olarak ilk düzenli Osmanlı ordusu kurmuştur. 
- İlk donanma çalışmaları yapılmıştır




0 yorum: